2010. április 23., péntek

Kanapészörf, díványszörf

CouchSurfing - Az mi?
Szeretnénk külföldre utazni?
Bejárni Európát, esetleg a világot anélkül, hogy fizetnénk a szállásért?
Nincs más dolgunk, mint regisztrálni a http://www.couchsurfing.org oldalra, amit magyarul kanapészörfnek vagy díványszörfnek hívhatunk.
Aki regisztrál, felajánlhat 1-2 (vagy amennyi van) szálláslehetőséget a saját otthonában.
Így, aki külföldről utazik Magyarországra, és éppen a környékünkön tartózkodik, előzetesen (de lehet, hogy épp aznap) felhív a megadott telefonszámunkon és megkérdezi, hogy rendelkezésére tudnánk-e bocsátani a megjelölt szállást.
Természetesen nem kötelező, ha épp más elfoglaltságunk van, de ha valaki kipróbálta már ezt a fajta szállást külföldön, biztosan megtesz mindent, hogy viszonozni is tudja ennek a világméretű közösségnek azon tagja számára, akiknek adott esetben szükségük lenne fedélre egy-egy éjszakára.

Jelenleg 238 országban, 71.459 városban lehet ilyen lehetőséget találni.
Eddig több, mint 2.000.000 barátság szövődött a szállást keresők és szállást felajánlók között.


Egy kollégám a párjával regisztrált a http://www.couchsurfing.org/ oldalon.
Két hétig körbeutazzák Olaszországot, de nem szállodában fognak lakni. Szállásra nem költenek egy fillért sem.
Igénybe veszik a kanapészörf közösséget.
Még el sem utaztak, de tegnap váratlanul bejelentkezett hozzájuk egy német pár, akik a PEN-re (Pécsi Egyetemi Napok) jöttek. Kifejezetten a VHK koncertet szerették volna meghallgatni, megnézni.
Tegnap este jöttek,a  koncert ma lesz, holnap utaznak tovább.


Tehát hasonló fogadtatásra számíthatnak majd ők is Olaszországban. Van, aki ki tud menni eléjük repülőtérre, állomásra, stb. De ez nem kötelező, csak ha valaki tudja vállalni.

Ez a fajta utazás, szállásfelajánlás, szálláskeresés természetesen feltételez némi nyelvtudást.
Biztosan nem egy szálloda kényelemét nyújtja, nem is olyan meghitt szálláslehetőség, folyamatos mozgást, utazást feltételez, de mindenképp változatos, érdekes, élményekkel teli.
Természetesen lehet és érdemes is előre megszervezni (email-ben például) a naponta változó szállások tulajdonosaival a részleteket.

Pécs az EKF évében biztosan közkedvelt célpont lesz.
Lehetőség van hát beszállni ebbe a közösségbe, vendégül látni másokat, és ha mi "szörfölnénk" valamerre, bennünket is szívesen látnak majd bárhol a világon:)

Nincsenek megjegyzések: