2010. május 29., szombat

Spuri! - avagy nem szégyen a futás és még hasznos is

Mottó: "Az ember futásra született, ugyanakkor a vesztébe rohan, ha csak ül."

Az ember alapvetően járásra és futásra teremtetett.
Ennél olcsóbb, egészségesebb, könnyebb sport nincs is.
Fogjuk magunkat, kinek mikor áll rá a bioritmusa, reggel délután vagy este és már lehet is menni.
Csak egy jó cipő kell, semmi más. (Levetítve, havonta csak pár száz forintos tétel egy jobb minőségű, drágább futócipő is.)



Én már évek óta futok, kisebb-nagyobb megszakítással.
Most épp egy nagyobb után, ami meg is látszik a jelenlegi teljesítményen, de nem rohanunk sehova:), van idő a fokozatosságra.
Szandi viszont egy éve tényleg rendszeresen, heti több alkalommal fut, jelenleg épp 40 perc körül egy-egy napon kb. 8km-t.
Én most 20 perc környékén vagyok..
Hogy mennyire hasznos a futás, szerintem nem kell sorolni.
Jót tesz az ereknek, a vérzsíroknak, a stressznek, a csontoknak, közérzetnek, az egészségnek.
Persze van, akinek valami miatt nem lehet futni, ott mást kell választani, de a futásnál egyszerűbb, olcsóbb, alaposabb nem nagyon akad.
Fontos a gimnasztika, bemelegítés előtte és az alapos nyújtás utána.
Találtam egy leírást, edzéstervet, ami 6, azaz hat hét alatt bárkit felhoz a nulláról napi, illetve alkalmankénti 5km gond nélküli teljesítésére. Igen, másfél hónap alatt nulláról 5km-re, fél óra futással.
Volt olyan, akinek gondot jelentett egy perc folyamatos futás is, és a hatodik hét végére, tényleg meg tudta csinálni a fentieket.
Találtam egy egy másik linket is, Google Maps-ben lehet kijelölni a a szokott útvonalat, ami alapján kiszámolja a megtett távolságot, és ha a testsúlyunkat is megadjuk, akkor hozzávetőlegesen az elégetett kalóriákat is:)

Ezt a futó kalandot bárki megengedheti magának:)

Ja és ha már nagyon-nagyon szeretjük a mozgást, egy egyszerű, fokozatosságra épülő edzéstervvel szintén hat hét alatt (de hetente csak 30perc!) megvalósítható, hogy valaki képes legyen egyvégtében 100 fekvőtámaszt megcsinálni.
http://100fekvotamasz.hu/
http://hundredpushups.com/

Te lenyomod?:)

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Jajj, nagyon jó a cikk, cipőről, köszönöm, sokat segít!!!!!!!! Te milyent használsz?? Tudsz esetleg valami helyet magyarul a Brooks Adrenaline --ról????