2010. május 26., szerda

Minek nekem autó? Vagy bárkinek?

Teljesen egyetértek Winkler Robi Totalcar-on megjelent írásával.
Pedig nagyon szeretek vezetni.
De egy percig sem vesződnék parkoló keresgéléssel, kocsi fenntartással, meg egy csomó más nyűggel, ha lenne rendes tömegközlekedés.
Mondjuk itt Pécsett csúcsidőben biztosan és kiszámíthatóan 5 percenként járnának a buszok, kevéssé terhelt időszakban pedig 10 percenként, hogy senkinek ne kelljen nyomorogni, vagy rohanni, hiszen ha elment az egyik, mindjárt jön a másik.


No és természetesen mindez annyi pénzből egy négy tagú család esetében (négy darab havi bérlet ára, még ha diák is az egyik, vagy kettő), hogy senkinek meg se forduljon a fejében mint alternatíva az autóba ülés.
Tudom, utópia.
Ezért is tetszett meg a cikk felvezetője:

 "Egy normális helyen az embernek nincs szüksége autóra. Ha nagyon vágyna rá, persze hobbiból lehet, de milyen egy hobbi már az autózás?!"

No meg a többi. Csak néhány ízelítő mondat:
"Ott van például a madridi metró: az a szembeötlő, hogy egyáltalán nem proli. Rendes emberek kapaszkodnak rajta...Az öltönyös, újságot olvasó népek valahogy feljebb húzzák egy egész metró kultúrszintjét"
"Londonban 11 metróvonalon járhatunk be 400 kilométert. A budapesti viszonyszámok 3 és 31,4. Ha a hétmilliós Londonhoz arányítjuk, a ... na hagyjuk is a számokat"
"Van tehát egy rakás normális hely, ahol nem vesznek azért autót, mert az ember egy olyan állat, akinek autója van. Egyszerűen felesleges. Ha más városba, országba, földrészre utaznak, az úgyis repülővel történik, különlegesen normális helyeken, mint például Amszterdamban gyakran közlekedő, kényelmes gyorsvasút visz a városközpontba, onnan meg már nem horror a taxi akárhová. Vonaton lehet olvasni, enni-inni, ki mit nyom, ismerkedni, laptopon dolgozgatni, netezni. Nem kell kamionokat előzni, tankolni, pisiszüneteket beiktatni, aggódni a jobb első kerék felől érkező furcsa búgás miatt"


Érdemes az egészet elolvasni a szokásos Winkler stílussal.
Én nagyon szeretem, de nem csak a poénok miatt.
A belbecs a lényeg.
A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Nincsenek megjegyzések: