2010. május 22., szombat

Hihető hazugságok

Feleségem az egyik pécsi klinika recepcióján dolgozik.
A héten kapott egy telefonhívást, egy hölgy érdeklődött, hogy ők hívták-e idős anyukáját, miszerint visszakapja 8 évvel ezelőtti műtétjének, illetve 3 évvel korábbi pacemaker beültetésének árát, csak mondjon egy időpontot, hogy mikor kereshetik fel.
Még jó, hogy szólt a lányának, hiszen nyilvánvaló, nem a fenti szándék miatt keresték volna fel.
A feleségem is rögtön azt javasolta a telefonáló hölgynek, hogy nem a klinika vezetését kellene keresni az ügyben, hanem rögtön a rendőrséget.
A félelmetes a dologban az, hogy a kórházi kezelések adatai valóban stimmeltek.
Tehát vagy valami közeli ismerőstől kapták az infót, aki jól ismerte a nénit, vagy egy egészségügyi dolgozó volt beépítve.
Szerintem ez utóbbi a valószínűbb, mert vélhetően nem ez az egy esetük lehet, hanem szisztematikusan keresik fel így azokat az időseket, akik korábban valamilyen kórházi kezelés alatt álltak.

Másik eset egy ismerős idős nénivel történt, akit felkerestek személyesen, hogy nyereményt szeretnének átadni neki, de ahhoz először el kell kísérniük őt a bankba, mert valamilyen indokkal rábeszélték, hogy vegye ki a megtakarított pénzét. Neki az volt a szerencséje, hogy volt annyi lélekjelenléte, hogy szóljon a bank biztonsági őrének. Így a megzavart csalók otthagyták a bankban és elmentek.
A néni rosszul lát és gyengén hall...

Lehetne sorolni gondolom az ilyen eseteket.
Engem személy szerint az első döbbentett meg inkább, mert ott már személyes információkkal is rendelkeztek, így sokkal hihetőbb volt a történet. (Természetesen ott is az idős ember a célpont, akinek talán meg sem fordul a fejében, hogy miért is kapná vissza ő az OEP által finanszírozott korábbi műtétjének az összegét...)

Vigyázzunk a környezetünkben élő idősekre, amennyire csak tőlünk telik.
Átfogó írás az idősek ellene elkövetett csalásokról itt (letölthető pdf).

"Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehezen elviselhető, válságos idők lesznek...A gonosz emberek és a szélhámosok pedig egyre messzebbre mennek majd a rosszaságban - félrevezetnek másokat, és maguk is félrevezettetnek" (2Timótheus 3:1, 13)

Nincsenek megjegyzések: