2010. július 1., csütörtök

Körbe-körbe karikába

Az előző is egy közlekedéssel kapcsolatos bejegyzés volt, ez is az lesz.
Nem tervezetten, de így alakult.
Megint csak TotalCar-os cikk kapcsán.
Pécsett is van többsávos körforgalom, de őszintén bevallva, eddig nem volt nekem sem teljesen tiszta, hogy mi a követendő szabály ezeken a helyszíneken.
Pedig januártól jogszabály is van rá ("Az eddigi szabályzásban csupán annyi szerepelt, hogy az első kihajtón távozó autónak a jobb szélső sávból kellett bekanyarodnia a körforgalmú útra. Januártól azonban kötelező az útirányt előjelző tábla vagy felfestett útburkolati jel szerinti besorolás.")
Magyarul nem lehet össze-vissza csalinkázni a körforgalomban, jóllehet van lehetőség a korrigálásra.


A fentebb linkelt körforgalmas cikk, egyébként első olvasatra elég húzós lehet annak, aki nem használja rendszeresen a többsávos körforgókat. Én is emésztettem egy darabig:)
Itt egy egyértelmű leírás a hogyan-okról, illetve, hogy mire kell figyelni, továbbá, hogy mik a tipikus koccanásos balesetek előidézői, valamint olyankor ki a felelős.
De ahogy a cikk is írja, érdemes egy kicsit átrágni ezeket az ismereteket, mert néhány perc ráfordítással, valamint a körforgalom előtti táblák figyelembevételével kisebb-nagyobb anyagi kártól óvhatjuk meg magunkat.
Pláne, hogy a téma kapcsán túrtam egy kicsit a neten és kiderült, hogy Szegeden épp a napokban adták át azt a néhol 5 sávos, villamosos, lámpás körforgalmat, ami pont keresztezi az utunkat, amerre Orosházára szoktunk menni.



Most már tudom, hiszen ezen a videón látszik is, hogy tényleg elegendő csak az előjelző táblákat figyelni és úgy behajtani. Nekünk a Hódmezővásárhely feliratú sávba kell előzetesen besorolnunk.
Remélem majd ott is ilyen egyértelmű lesz a volán mögül, mint most a billentyűzettől:)

Szóval érdemes átrágni ezt a körforgalmas dolgot, pláne, hogy "megszületett tehát a spirális vonalvezetésű, „turbó" körforgalom. Jó lesz, ha megismerkedünk vele, hiszen egyre több ilyenbe botlunk majd idehaza is. Hódmezővásárhelyen, Szolnokon, Siófokon, Kaposváron, és most már Érden is meg kell tanulnunk ezekben közlekedni".
Nagyon jól összefoglaló van a körforgalom szabályairól a körforgalom.hu oldalon.
A kötelezettségeket a körforgalomban, illetve a tilalmakat itt lehet elolvasni.

Amit sokan nem tudnak:
-mindig a körforgalomban haladónak van elsőbbsége
-csak kifelé kell indexelni, befelé nem
-2010. január 1-jétől a körforgalmú útra történő bekanyarodást a besorolás rendjét jelző tábla és az útburkolati jelek jelzéseinek megfelelően kell végrehajtani.

Kellemes forgolódást:)

Nincsenek megjegyzések: