2010. június 20., vasárnap

Internet, gyerekek, pornó

Az első dolog átszövi az életem idestova 16 éve, mert a munkahelyen nélkülözhetetlen és itthon is használjuk immár 12 éve.
A másodikban szintén érintett vagyok szülő lévén.
Az első kettő következtében pedig tisztában vagyok, hogy mennyire könnyen elérhetik a gyerekek a pornót az interneten, és arról is, hogy ez mennyire veszélyes és mekkora felelősség hárul ránk, szülőkre.

Egy megbeszélés, amin pénteken vettem részt, és két cikk, amit a héten olvastam szülte ezt a mai bejegyzést, .
Az első cikk arról szól, hogy  a Symantec cég elérhetővé tett egy ingyenes internetbiztonsági megoldást (Norton Online Family - NOF).
A lényege, hogy "
a NOF hatékonyan blokkolja a nem kívánatos tartalmakat... a szülők egyértelmű szabályokat állíthatnak fel, ellenőrizhetik a gyerekek által használt keresőszavakat, és többet tudhatnak meg arról, csemetéjük miként van jelen a különböző közösségi oldalakon.
Mivel a szolgáltatás internet alapú, a szülőknek az a lehetőség is biztosított, hogy bárhonnét, bármikor, bármilyen számítógépről bejelentkezzenek és változtassanak a beállításokon, vagy egyszerűen csak figyelemmel kísérjék gyermekük online aktivitását." 
Forrás: Terminal.hu.


Egy kicsit orwellinek hangzik, de lehet választani. Vagy a fenti, esetleg hasonló ingyenes/fizetős megoldások, vagy kb. hat éves kortól a reális veszélye annak, hogy felnőtt tartalmakat fog nézni a gyerek, esetleg erőszakos online játékokat fog játszani.
Ugyanis az interneten található tartalom több, mint harmada pornó.(Ez a másik cikk.)
"A pornóoldalak száma az előző év első negyedévéhez képest 17 százalékkal nőtt...a növekvő káros tartalmak arra kell sarkallják a felnőtteket, hogy az otthonokban lévő számítógépeket a korábbinál szigorúbban felügyeljék".  Forrás: ITcafé.hu.


Hogy a fenti ingyenes programon kívül milyen lehetőségek vannak, hogy mire kell odafigyelni a szülőknek (pl. pedofilok a világhálón), azt ez a weboldal is taglalja.
De ez csak technológiai korlátokkal való próbálkozás.
A technika ma már ott tart, hogy a mobiletelefonok nagy részéről is elérhető a net. Vagy barátoknál, vagy internetes hotspotokon keresztül.
Továbbá a magam részéről abszolút feleslegesnek, veszélyesnek, sőt felelőtlenségnek tartom, ha a gyerekszobában számítógép van internet kapcsolattal. Manapság egyébként lassan a gyerekszobai TV-t is ide lehet sorolni.
Ki szeretné, ha a gyerekszobába az apróságokhoz ellenőrizetlenül mehetne be bárki az utcáról?
A TV-vel és az internettel gyakorlatilag ezt engedjük meg/be.

A lényeg a gyereknevelésben rejlene. A családi életben, a szülői példamutatásban, a gyerekekkel való foglalkozásban. Ez pedig közel sem annyira egyszerű, mint programokat telepíteni és szabályokat hozni.
Erőt és energiát, legfőképp időt követel.
De megéri.
Szófogadásra tanítani, mert az engedelmesség megóvhatja őket.
Mert a nevelés, az elültetett értékek remélhetőleg akkor is hatással lesznek, amikor nem vagyunk ott mellettük, amikor egyedül kell, hogy bölcs döntéseket hozzanak.
Biztosra nem mehetünk, de az erőfeszítéseket meg kell tenni.
Értük.
Értjük?

(Ugyanezen témakör felnőtteket veszélyeztető oldaláról régebben írtam egy bejegyzést a WindowsLive-os blogon. Amikor felnőttként, szülőként, internet használóként az életed a tét.)


Nincsenek megjegyzések: