2010. június 22., kedd

Cápabőr, NASA labor, dopping

Ma láttam egy cikket: Magyar találmánnyal doppingolnak a profi kerékpárosok?
Magam nem támogatom a versengést, de az egy dolog.
Nem is olyan rég beszélgettünk az egyik munkatársammal arról, hogy kinek mi a véleménye a versenysportról, a doppingokról, segédeszközökről, mindazon "hozzáadott értékről", ami túlmutat egy ember képességein.


Nyilván ha egy adott teljesítményért fokozott elismerés, jutalom jár, ott előbb-utóbb megjelenik a csalás valamilyen formája is, de minimum a mögöttes pénzmennyiség torzítja a valódi képet. Persze ennek nem kellene így lennie, de mégis így van.

Nevetséges / szánalmas / szomorú, hogy komplett laboratóriumokkal, vagy a fenti cikkben éppen szkennerekkel üldözik a doppingolást, csalást.
Mi köze ennek a sporthoz, az emberi teljesítményhez?
Netán az olimpia hagyományához?
Nem sok.
A csapatsportokat pedig jelenleg a rendelkezésre álló pénzmennyiség állítja sorba, hiszen, aki össze tudja vásárolni a legjobbakat horror pénzekért, az a "legjobb".

Arra a konszenzusra jutottunk a kollégámmal is, hogy kellene egy szigorúan amatőr sport, ahol nincsen jutalom, ösztönző, sem pénz sem bármi más formájában. Semmi. "Csak" a pőre elismerés, hogy valaki a legjobb.
Elérte, hazamegy, jól érzi magát. Közvetlen előnye ne legyen a győzelemből, hogy ne sarkallja semmi a doppingolásra.
Ha mégis valami ilyesmin kapnák, örökre eltiltanák a tiszta sporttól, mehetne a "profik" közé doppingolni.

Ez a "profi" kategória lenne egy kirakat sport, gyakorlatilag ami most is van.
Álljanak a "sportolók" mögött gyógyszergyárak, sporteszköz gyárak, NASA labor, fejlesszenek cápabőrt, csináljanak nanorobotokat, meg amit még el sem tudunk képzelni. Doppingvizsgálat nem is kellene iszonyú pénzekért, mert mindenki tudná, hogy a résztvevők nem saját teljesítményt nyújtanak.


Biztosan elképesztő teljesítmények lennének, de megmaradna az egész egy cirkusznak, ahol senki nem veszi komolyan a "sportolót", aki dicsőséget, elismerést nem, maximum pénzt kap.
Persze a delikvensek vállalnák (mint ahogy most is vállalják, csak titokban) a rákot és minden más nyavalyát, amit a beavatkozások okozhatnak és azt, hogy mindenki tudná, ez nem kizárólag az ő teljesítményük, hanem a mögöttük álló "sportológyáraké".

Addig pedig marad a jelenlegi rendszer, hogy aki tisztán, önerőből szeretne elérni valamit, az akár bele se kezdjen...

Nincsenek megjegyzések: