2010. szeptember 2., csütörtök

Lisztérzékeny - Gluténérzékenyeknek járó kedvezmények

Mivel bennünket ez nem érint, nem tudtam róla, viszont lehet, hogy aki szenved tőle esetleg nem tudja az információt.
Ha valakinek van lisztérzékeny ismerőse, először is létezik egy remek honlap a http://www.liszterzekeny.hu, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete.

Ezen az oldalon található az információ:
Gluténérzékenyeknek járó kedvezmények

Lényege:
"A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. Törvény 40.§ (1) bekezdése értelmében az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg (személyi kedvezmény). Ez az összeg 2009. január 1-től 3575 Ft/hó (42900 Ft/év) volt, 2010. január 1-től 3675 Ft/hó (44100 Ft/év). A munkáltatónak átadott orvosi igazolás alapján a munkáltató a havi kifizetésekkor érvényesítheti ezt az adókedvezményt, nem kell vele megvárni az év végi adóbevallást.


Ez az adókedvezmény csak a beteg és keresettel rendelkező személy saját jogán jár, pl. egy szülő saját jövedelmének adója megállapításánál nem számolhat azzal, hogy gyermeke beteg. Ez a kedvezmény lisztérzékenyeknek jár, az orvosi igazolás alapján. Aki önbevalló, bevallásban érvényesítheti ezt az adókedvezményt, de az igazolást nem kell elküldenie a bevallással, mint ahogy semmi más jövedelemre vonatkozó papírt sem. Esetleges adóellenőrzéskor kell a bevallás alapjául szolgáló bizonylatokat, kifizetői igazolásokat és a kedvezményre jogosító orvosi papírt bemutatni. (Ha valaki akár aktív keresőként, akár nyugdíjasként dolgozik, de a fizetendő adója az egyéb kedvezmények miatt már 0 Ft, nem tudja igénybe venni az adókedvezményt.)
A súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szóló 15/1990. (IV. 23.) SZEM rendelet hatályát vesztette."

Hátha van olyan, aki ezt eddig nem tudta és hasznos lehet neki.

Nincsenek megjegyzések: