2010. szeptember 18., szombat

Eső előtt köpönyeg

Egyrészt szó szerint is esik.
Immár három hete őszi idő van.
Persze szeptembert írunk, de augusztus utolsó hétvégéje óta 1-1 nap kivételével elég hűvös, nyirkos idő van.



Mi is náthásak lettünk kollektíve.
Elég lassan jön ki belőle a család, dacára az ellenlépéseknek.
Mivel tavasszal kifogytunk a multivitaminokból és nyáron inkább gyümölcsöt, zöldséget ettünk, így elérkezett az ideje a készletek feltöltésének, felkészülve az őszi, téli időszakra. (Ez lenne a másrészt.)


Barnussal fodrásznál voltunk újfent,
hazafelé sétálva pedig betértünk DM-be, gyógyszertárba.
DM-ben gyógyteát és felnőtt multivitamint vettünk, gyógyszertárban Barnus vitaminját.


(Nem reklámot akarok csinálni, de tegnap az Intersparban visszatettem a polcra a 90 szemes adagot, amit 4600Ft-ért adtak, mondván, a DM-ben úgy emlékszem olcsóbb. Az is volt. 90+30 szemes akciós csomag 4000Ft. Gyakorlatilag 2000FT a különbség...)

Ha már ott voltam a gyógyszertárban, megkérdeztem a gyógyszerészt, hogy mi a véleménye arról, hogy nátha vagy bármi más "téli" nyavalya esetén abba kell-e hagyni a multivitamin szedést, kivéve a C-vitamint. Mivel a vitamin készítmények a kórokozókat ugyanúgy táplálják és erősítik, mint a szervezetet. Viszont a C-vitaminnal csak a szervezet tud mit kezdeni, a kórokozók nem.
Azt mondta, hogy ez nagy valószínűséggel így van, bár hozzátette, hogy a szakma sem teljesen egységes ebben a kérdésben.
Mi már egy ideje így teszünk. Tehát csak a betegségek közötti időszakban szedjük a multivitamint, betegségek alatt nem, ellenben a C-vitamint naponta, hogy a szervezet telítve legyen vele. Ez utóbbit szerencsére nem lehet túladagolni, maximum az ember pénztárcája bánja, ha a piszoárba távozik a felesleges mennyiség.


Természetesen legjobb, ha paprikát, káposztát vagy kiwit eszik valaki, de ha erre nincs lehetőség, akkor marad a mesterséges, bár abból csak 20-25% szívódik fel.

Nincsenek megjegyzések: